• Marketing Autorisatie

    EDUC Days zal de informatie op dit formulier gebruiken om contact met u op te nemen en u van updates en commerciële informatie te voorzien. Vertel ons alstublieft hoe u gecontacteerd wilt worden:

  • U bent vrij om op elk moment uw mening te veranderen door te klikken op de link « Afmelden » onderaan de pagina van elke e-mail die u van ons ontvangt of door rechtstreeks contact met ons op te nemen via valerie.sneyers@educdays.be. We zullen uw informatie met respect behandelen. Voor meer informatie hierover, aarzel niet om onze website te bezoeken. Door hieronder te klikken, stemt u ermee in dat wij uw informatie mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

Home > Hot news > “Van zwarte cultuur houden, maar niet van zwarte mensen”

“Waar blijft het langverwachte actieplan tegen racisme van deze regering?” vragen 50 middenveldorganisaties zich af. Ze vinden dat vooroordelen en stereotypen eerder versterkt worden dan bestreden. Dat is tevens de tone of voice van Dallilla Hermans die strijdt voor gelijke kansen, ook in het onderwijs. Haar lezing over racisme, discriminatie en beeldvorming staat op het programma van de EDUC Days op vrijdag 22 november.

“Van zwarte cultuur houden, maar niet van zwarte mensen”

Dalilla Hermans (in: Charlie Magazine)

Dalilla Hermans, opiniemaker, politica en schrijfster werd in Rwanda geboren en op haar tweede door haar Vlaamse ouders geadopteerd. Ze groeide op in een dorpje in de Kempen, waar ze een van de eersten met een andere huidskleur was. Dat bracht nogal wat uitdagingen met zich mee: Dalilla werd betutteld door zogenaamd progressieve Vlamingen en uitgespuwd door racistische Vlamingen. Ze constateert dat echt witte scholen zeldzaam worden, maar dat de diversiteit in de klassen nauwelijks weerspiegeld wordt in de lerarenkamers. Ook de media, de redacties en besturen zijn oogverblindend wit en socio-economisch homogeen. Het ergst vindt ze dat dat beeld zelden in vraag wordt gesteld, terwijl een stad als Antwerpen liefst 65% van de -25 jarigen met roots buiten België telt en een ‘minority-city’ is, zoals New York, Londen, Amsterdam. Tegen dergelijke verwrongen biotopen en alle vormen van discriminatie verzet ze zich.

In 2018 nam het aantal dossiers rond raciale discriminatie bij Unia met 11% toe. De stijging, +55% op vijf jaar, is fors en signaleert dat racisme vandaag een zorgwekkend probleem is dat voor spanningen zorgt. De haat en pesterijen op het internet en de sociale media, op het werk en in de dienstverlening (zoals de verhuur van woningen, de toegang tot discotheken en cafés) lijken niet uitroeibaar. Ook het onderwijs pleit schuldig. Misschien kunnen Dallila’s inzichten in multiculturalisme en emancipatorische projecten helpen.

Deze conferentie is een lezing van ‘Kruit invites‘. Kruit, het kenniscentrum voor Wereldburgerschapseducatie, lanceert ‘Kruit invites’, een lezingenreeks waarbij vier bekende pioniers vanuit hun eigen expertiseveld het belang van wereldburgerschapsthema’s in het onderwijs benadrukken. Zij focussen zich op diversiteit, inclusiviteit, identeit en klimaatverandering.

Deelnemende organisatie